andi ettkakao: Tirana

Koncert: Tirana (Avstrija) in Aivery (Avstrija)

Tirana

Tirana je glasbeni solo projekt Dunajčanke Veronike Eberhart, ki je na avstrijski alter sceni prej ustvarjala z bendoma Ilsebill in Plaided. Na živih nastopih sodeluje z različnimi glasbeniki, tokrat na Menzinem odru z Jasmin Mario Rilke, članico skupine Aivery, in skrivnim gostom. Veronika je bila leta 2005 ena izmed soorganizatork dunajskega Ladyfesta, festivala, ki se osredotoča na nereprezentiranost žensk na glasbeni sceni. Tam je spoznala podobno misleče punce in z Julio Mitterbauer in Aleno Pfoser ustanovila bend Ilsebill. Štiri leta kasneje se je rodil duo Plaided, ki je lansko leto koncertiral po zahodni obali Amerike kot predskupina Grass Widow. Za solo projekt Tirana se je Veronika odločila leta 2011. Lo-fi glasba Tirane zaobjema vse od kitarskih balad, alter rocka do nasemplanih plesnih eurodance ritmov. V glasbi je čutiti vpliv losangeleškega punka iz osemdesetih in riot grrrla iz devetdesetih. Tirano je večinoma moč slišati na avstrijskih odrih, letos pa je na nizozemskem festivalu Eurosonic predstavljala rdeče-bele barve Avstrije. Svojo glasbo je posodila tudi indie filmu Talea (r. Katharina Mückstein).

tiranamusic.tumblr.com
facebook.com/tiranaband

Aivery

Noise-punk trio Aivery sestavljajo mlade punce Doris Zimmermann, Franziska Schwarz in Jasmin Maria Rilke, ki so se spoznale na avstrijskem Girls Rock Campu leta 2012. Tovrstni kampi z rojstnim krajem v Portlandu želijo v očeh mladih deklet demistificirati proces glasbenega ustvarjanja kot nečesa nedostopnega, ponuditi stimulativen prostor, povečati njihovo samozavest pri glasbenem izražanju in se boriti proti seksizmu v glasbeni industriji. Tako so odlična odskočna deska za dekleta, ki nimajo veliko glasbenega predznanja, a si vseeno želijo osvojiti koncertne odre. Aivery so prvi, istoimenski EP izdale lanskega novembra pri založbi Unrecords. Bil je deležen dobrih kritik, med drugim o vnosu mladostniške svežine na avstrijsko alternativno sceno. Njihova glasba spominja na alternativni rock iz devetdesetih, ki je kljubovalen, odpadniški in melanholičen hkrati. V kitarskih rifih je moč slišati podobnosti z Nirvano ali Sonic Youth, vokali pa malce vlečejo na Becco Albee in Carrie Brownstein iz riot grrrl skupine Excuse 17.

http://aivery.bandcamp.com
http://aiveryband.tumblr.com/
http://www.facebook.com/aiveryband
http://www.soundcloud.com/aivery

DJ program: Jadry in Maia B (obe Slovenija)

Jadry rola deep house, progressive house in tech house.

Maia B strast do glasbe in pozitivno energijo izraža z globokimi beati deep housa ter z pozitivnimi vibracijami tech housa.

Koncert Aivery pripravljamo v sodelovanju z društvom Grrrls night out iz Gradca, ki se ukvarja predvsem z ozaveščanjem javnosti o glasbenem in umetniškem ustvarjanju žensk.

Vstopnina: 6 €.

Koprodukcija: GRRRLS Kulturverein Graz (Gradec)
Soorganizacija: Menza pri koritu


Zemljevid AKC Metelkove

* Petek, 7. marec 2014 v C.M.A.K. Cerkno (Deuje babe):  Koncert Tirana (Avstrija) in Aivery (Avstrija)
































































6. MAREC
22:00
Menza pri koritu
Koncert: Tirana (Avstrija) in Aivery (Avstrija)
Za ostale slike klikni tu