Margareta Kern: GOSTIkulacije, 2011

Bring In Take Out Living Archive: Odprtje razstave: Margareta Kern (VB): GOSTikulacije

Rdeče zore v sodelovanju z Bring In Take Out Living Archive predstavljajo

Odprtje razstave in umetničino vodstvo po razstavi

Margareta Kern (VB): GOSTikulacije

Odprtje: sreda, 7. marec, 21:00, Galerija Kapelica

Samostojna razstava Margarete Kern GOSTIkulacije | GUESTures uprizarja niz premišljenih performativnih posegov v arhive. Kot “potujoči arhiv” se razstava razvija v nenehnem in kompleksnem dialogu s svojimi občinstvi in s “subjekti” umetničine zgodovinske in etnografske raziskave o množičnih ekonomskih migracijah delavk in delavcev iz socialistične Jugoslavije v Zahodno Nemčijo v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

GOSTIkulacije Margarete Kern se posvečajo marginalizirani zgodovini jugoslovanskih delavk na “začasnem” delu v tujini. Njihova zgodovina doslej ni bila deležna velike pozornosti, kljub temu da so bile delavke vključene v organizirane in masovne valove ekonomskih migracij iz bivše Jugoslavije v Zahodno Nemčijo. Zasebna pisma in foto albume, ki beležijo prva leta po prihodu v Nemčijo in življenje v delavskih domovih, umetnica konfrontira z javnimi arhivskimi posnetki uradnega obiska Willyja Brandta v Beogradu leta 1973. Tedanji zunanji minister Zahodne Nemčije je ob podpisu delavsko-trgovinskega sporazuma med državama v Beogradu posadil cedro.

GOSTIkulacije ustvarjajo odprt prostor za umetniško raziskovanje preteklosti in opozarjajo na krhkost vednosti, v kateri odnos med dokumentom, spominom in pričevanjem nikoli ni dan. Osrednje delo na razstavi je dvojna sinhronizirana video instalacija GOSTIkulacije, posneta z igralko Adno Sablyich v umetničinem studiu v Londonu. Video se zgleduje po načelih dokumentarnega političnega gledališča verbatim theatre in temelji na zvočnih zapisih pogovorov med umetnico in migrantskimi delavkami v Berlinu.

Razstava GOSTIkulacije se udejanji v interakciji z nami, njenimi obiskovalci, ki igramo vlogo začasnih arhivarjev, a le v obsegu, v katerem smo se pripravljeni vključiti v projekt. Spomin, ki ga prenašajo GOSTIkulacije, se udejanji preko nas; preko naših še tako skromnih fizičnih kretenj, ki so predpogoj za dostop do vsebine in udejanjanje spomina na pozabljeno zgodovino delavk na začasnem delu v tujini.

Skupinsko branje odlomkov iz intervjujev, ki jih je umetnica opravila z migrantskimi delavkami v Berlinu v letih 2009-2011, bo potekalo v petek, 9. marca ob 14:00 v galeriji Kapelica (v BHS in angleškem jeziku). Skupinsko branje je priložnost za kolektivno aktivacijo arhiva v intimnem in neformalnem vzdušju ter za zastavljanje vprašanj o glasu, utelešenju (spominov) in o vlogi, ki bi jo tovrsten mobilni “arhiv” lahko igral v produkciji in/ali subverziji zgodovinske avtoritete.

Margareta Kern (VB) se v svojih večplastnih in interdisciplinarnih projektih posveča analizi in kritiki družbeno-politične realnosti. Posebej jo zanima odnos med performansom, pripovedjo in participacijo pri ustvarjanju dokumentarnih in eksperimentalnih podob, pa tudi odnos med umetnostjo in aktivizmom. Margareta Kern se je rodila v Jugoslaviji leta 1974 in pozneje migrirala v London, kjer je končala dodiplomski študij likovne umetnosti na Goldsmiths College in podiplomski študij vizualne in materialne kulture na University College London. Njena dela so bila prikazana širom Evrope, med drugim tudi v Tate Modern, Impressions Gallery Bradford, zagrebški galeriji SC, berlinski galeriji Kurt-Kurt, Muzeju sodobne umetnosti v Budimpešti ter na Inštitutu za sodobno interdisciplinarno umetnost v Bathu (VB). Kot dobitnica rezidenčne Leverhulmove nagrade trenutno gostuje na Univerzi Durham (VB).

margaretakern.com, guestworkerberlin.blogspot.com

Razstava bo odprta do 14. marca.
Odprto: vsak dan (razen 13. marca, ko je galerija zaprta) od 10:00 do 17:00.

V angleščini. Vstop prost.
































































7. MAREC
21:00
Galerija Kapelica, Kersnikova 4
Bring In Take Out Living Archive: Odprtje razstave: Margareta Kern (VB): GOSTikulacije
Za ostale slike klikni tu